Porcelánové nádobí má u nás dlouholetou tradici a jeho obliba neklesá. Mění se však vkus zákazníků, a tak vedle klasických tvarů i barev vznikají stále nové designové kousky, které jsou mnohdy opravdu jedinečné. Co patří mezi stálice a kterým vzorům dávají dnes lidé přednost?

Mezi jídelními sety stále vévodí čistá bílá barva, avšak mnohdy se snoubí s netradičními tvary. Talíře ve tvaru čtverců, obdélníků, s ostrými či tupými rohy, nebo klasické kulaté s jemným vytlačeným vzorem – to je stále nejžádanějším nádobím. Snad právě proto, že na bílé nejlépe vyniknou všechny pokrmy i jejich jednotlivé složky.

Hned za bílou jsou ale stále velmi populární přírodní motivy, a to nejčastěji květinové. Kromě motivu klasických drobných kvítků, často doplněných zlatými okraji na nádobí, však získaly na oblibě velké vzory a bez jakéhokoli zlata. Dnes už také není problém koupit nádobí s motivy zvířat, nejčastěji ptáků, nebo s krajinnými obrazy. Takové kousky však zpravidla nebývají využívány k servírování, nýbrž jako výstavní.

Pro milovníky venkovského stylu je stále k mání český cibulák – známý modrobílý design s motivy květin, ovoce či s květinovými liniemi – nebo porcelán ve stylu vintage. Velkou oblibu mezi čajovými sety si získal černý porcelán, který je zdoben buď barevnými ornamenty, nebo čistě zlatými, jež mu dodávají nádech jedinečnosti a luxusu.

S tím, jak se u nás rozšířila mezinárodní kuchyně, oblíbeným se stalo i nádobí, v němž jsou tyto pokrmy servírovány. Například asijský, zejména japonský nebo čínský porcelán s motivy gejš, draků, jasmínových květů nebo jemné bílé linie, květinové či tečkované ornamenty na tmavém podkladu – takový jídelní nebo čajový set si dnes domů podle prodejců pořizuje poměrně velké množství zákazníků. Především milovníci kvalitních sypaných čajů si chtějí dopřát čajovou siestu a servírovat svůj oblíbený nápoj stylově.

Spíše pro znalce a milovníky luxusu je pak určen tradiční čínský porcelán nebo tzv. delftská fajáns, jejichž kousky však lze sehnat pouze mezi starožitnostmi na různých specializovaných aukcích. Cena takových kousků se šplhá opravdu vysoko a většinou se nejedná o celé sety, nýbrž o jednotlivé kusy, jako jsou váza, mísa apod. Takové nádobí samozřejmě slouží spíše jako výstavní kus a jako investice, nikoli jako užitné zboží.