Samotné pěstování může mít mnoho podob. Vytváří se čím dál větší skupina zahrádkářů, kteří chtějí sklízet zdravé ovoce a zdravou zeleninu a zároveň dělat něco pro přírodu. Učí se pečovat o půdu dle jednoduchých zásad: hnojí přírodními organickými hnojivy, chrání a ošetřují rostliny bez použití chemických látek, podporují rozmanitost rostlin a živočichů. Značka Agro NATURA je pro takové zahrádkáře praktickým průvodcem. Je nositelkou zdravého životního stylu i nástrojem pro péči o půdu.

Půda v biozahradě

Půda je pro každého pěstitele základ. Do půdy nepřidávejte žádné chemické látky - ty by půdu zamořovaly a omezovaly by půdní organismy. Pokud nevlastníte vhodnou půdu k pěstování, Agro NATURA má pro vás několik druhů substrátů - umí výborně hospodařit s vodou, netrpí přesycháním a obsahují startovací dávku hnojiva pro první 3-4 týdny.

Klíč k úrodnosti půdy

Nejdůležitějším organickým materiálem k zúrodňování půdy je kompost a uleželý chlévský hnůj.

Oba výrobky můžete dnes již zakoupit hotové. Na rozdíl od původní formy neobsahují klíčivá semena plevelů. Pro přihnojování vyzkoušejte Agro NATURA přírodní hnojiva se speciálním složením přímo pro různé druhy rostlin - rajčata, okurky, borůvky či jiné drobné ovoce. Často jsou obohacená o další účinné přírodní složky. Například hnojiva v krabicích mají ve svém složení navíc sladové klíčky s vysokým obsahem fytohormonů urychlujících tvorbu kořenového systému.

Ochrana rostlin přírodní cestou

Pro omezení i likvidaci savých škůdců byl vyvinut kontaktní přípravek Rock Effect; jeho účinnou složkou je olej ze semen indického stromu Pongamia pinnata. Působí výborně na mšice, molice, svilušky i třásněnky; byl prokázán i účinek na americké padlí na angreštu a rybízu. Nejčastější chorobou zeleniny i okrasných rostlin jsou různé druhy pravých plísní – bramborová, okurková, cibulová aj. Při jejich omezování vám pomůže Bylinková směs na plísně. Jde o voňavou směs mletého hřebíčku a skořice, která se louhuje ve vodě. Výluh pak aplikujte snadno postřikem na cílové rostliny - rajčata, brambory, papriky, okurky, révu apod.